TRIVIALITETER


Strid blæst fra højre
 
PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.
Moikka!

EN BOG
Helt ærligt - morgenerne er for det meste trivielle. Samme sutsko, samme tandbørste, samme sæbe, samme jogurt, samme te og samme finske gummiost. Havde det ikke været for morgennyhederne i radioen, ville det være svært at skelne den ene morgen fra den anden.
Torsdag den 14. april handlede et af indslagene om en ny bog med et lidt usædvanligt indhold. Fire unge kvinder, Senni Jyrkiäinen, Päivi Sievänen, Jenny Stenbäck og Anna Suvilaakso, alle antropologer, har samlet og udgivet en lærebog for 7.-9. klasse.
Bogen hedder Toisella katsomalla, hvilket betyder med andre øjne.
I bogen fortæller indvandrere fra forskellige dele af verden om deres liv. Tanken bag bogen er at vise indvandrerne som almindelige mennesker med almindelige problemer og glæder og dermed nedbryde klicheer om forskellige indvandrergrupper. Hvert kapitel slutter med øvelser og tankeeksperimenter.
Bogen er blevet varmt modtaget af både lærere og elever.
Nogle skoleelever, som havde læste bogen, grinede og sagde, at bogen egentlig ikke var en øjenåbner for dem, derimod ville deres forældre kunne lære noget af at læse den.

ET VALG
Politik i Finland har indtil valget i søndags stort set lignet mine morgener. Man kunne få den tanke, at finske politikere, som er verdensmestre i konsensus er blevet enige om, at politik skal være maksimalt trivielt.
For så får de lov til at passe butikken mellem valgene uden indblanding.
Men i søndags så skete der noget, som fik Finland til at ligne Danmark. Sannfinländarna, et fremmedfjendsk parti, som er imod EU, grønne værdier og finlandssvenskere*, gik frem fra næsten ingenting til at blive Finlands tredjestørste parti med næsten 20 pct. af de afgivne stemmer. Samlingspartiet, der ligger tæt op ad Det konservative Folkeparti, og Socialdemokraterne fik hver for sig en anelse flere stemmer.

FROMME ØNSKER
I denne forbindelse har jeg et par fromme ønsker:
- at Toisella katsomalla vil blive læst af en masse forældre, der har stemt på Sannfinländerna,
- at et hold af danske antropologer vil gribe ideen og skrive en bog til danske skoler med danske indvandreres fortællinger, og at børnene vil få deres forældre til at læse den.
--
*finlandssvensker: finsk statsborger med svensk som modersmål

ANNONCE: 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar