SEX, KORRUPTION OG HYBRIS

Egentliga Finland, våbenskjold og kort


PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.
 

Finland er delt op i nitten regionale råd eller landskabsforbund,  hvis hovedopgave er regional udvikling over kommunegrænserne. Et af dem, Egentliga Finlands Landskapsförbund, dækker et lille hjørne noget større end Sjælland nede i den sydvestlige del af landet.
I de sidste uger har en korruptionsskandale med fokus på netop dette landskabsforbund været i mediernes søgelys. Den centrale person er landskabsforbundets formand og medlem af Finlands Rigsdag Ilkka Kanerva.
I sidste uge faldt så dommene ved byretten i Helsingfors. Den strengeste blev på seks års ubetinget fængsel. Den indkasserede en af flere dømte forretningsmænd. I den milde ende finder vi nævnte Ilkka Kanerva med en dom på et år og tre måneders betinget. Dommens grundlag er ulovlig valgfinansiering samt Ilkka Kanervas modtagelse af ulovlige bidrag til et brag af en tresårs fødselsdagsfest. Folk med en lidt længere hukommelse vil erindre, at det var samme Ilkka Kanarva, som nogle år tilbage mistede sin hverv som Finlands udenrigsminister i forbindelse med en skandale om vovede sms’er til letlevende damer.
Kald gerne hans måde at agere på hybris. Eller det overmod, der kommer af for lang tid ved magten.
Ilkka Kanerva hævder sin uskyld og har appelleret dommen. Men af egen fri vilje, som det hedder, har han frasagt sig hvervet som formand for landskabsforbundet.
Den samme modsigelse finder jeg i friske rapporter om dommens konsekvenser set fra de øvrige landskabsforbund og fra et mere lokalpolitisk niveau:
Også her sværger alle sig fri. Men mange vil ikke fremstå i interviewer.
Ingen fejl er begået. Men dommen vil ændre skik og brug i planlægningen.
Alt er gået rigtigt til. Men frygten for, at det bliver sværere at finde folk, der vil gå ind i politik, er udbredt.
Rapporteres der.
Det fire gange gentagede ”men” i overstående fortæller mere end andre ord om hænder, der sveder over ulovlige bidrag. Og bukser, der ryster af skræk for nærgående undersøgelser. Prisen for magt er altid høj. Også for den, der er ærlig.
Men overraskende, at den nævnte type uredelighed er så udbredt i Finland, som i gentagne undersøgelser sammen med Danmark ligger helt i top som et af verdens mindst korrumperede lande.
Ironien i Jesper Jensens bekendte digt med blandt andet linjerne

er der noen der er gode og sande,
så’ det os i de nordiske lande

ligger lige og lurer. For den der har lært dem udenad, altså. For hvad gemmer der sig ikke bag de pæne politurer?


ANNONCE:

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar