BROK
PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.


Dagens blog består af fire citater fra Håndbog for halvgamle mænd. Kapitlet, de er taget fra, hedder ”99 gode emner til brok”.
Det passer til årstiden og specielt til i dag, hvor vinteren igen alt for tidligt er begyndt at snige sig ind i hjernens limbiske system, og man for ethundredeogsyttende gang må spørge sig, hvad meningen er med dette evige gitter af regn og den elendige fugt, der æder sig gennem knoglerne og ind i marven og får solbrændtheden til at mugne, for når nu klimaet alligevel er ved at forandre sig, så ku’ det da for pokker ta’ og forandre sig til det bedre i stedet for at køre ind i samme elendige skure som i alle tidligere år, når vi kommer til slutningen af september.
Meteorologerne kalder tiden på året efterår, som om det skulle hjælpe med den slags forskønnende omskrivninger, det er begyndelsen til vinteren, er det, og det bliver bare værre.

HELSEKOST er ren placebo. De fleste af produkterne lover kunderne et bedre og sundere liv, og der findes næppe nogen branche, der bruger flere floskler og lovord end helsekostbranchen. Det skulle da lige være ejendomsmæglerbranchen. På hylderne findes udtræk fra snart enhver plante, og der er ingen grænser for, hvor meget de styrker kroppens immunforsvar og styrker balancen af det ene og det andet. Men det eneste, de med sikkerhed styrker, er helsekostbranchens overskud.”

TJENERE, DER OVERDRIVER DERES OMSORG. Jo finere restaurant, jo mere anstrengende kan tjenerne være. De vil hele tiden fortælle, hvad man spiser, hvordan maden er lavet, og hvilken mark bøffen har græsset på. Og hvad angår vinen, skal vi også vide, hvilken skråning druerne er vokset på, hvordan lysforholdene og nedbøren har været netop for den årgang, og de eneste oplysninger, vi mangler at få, er, hvor mange børn vinbonden har, hvor gamle de er, og hvad de hedder. Så ti dog stille! Lad os få lidt madro!”

FITTNESS-BØLGEN har efterhånden strakt sig over flere årtier. Og den er stadig lige så latterlig, som da den startede. I stedet for at lave en smule gymnastik derhjemme, cykle på arbejde, tage en svømmetur eller droppe den motoriserede græsslåmaskine vælger utallige danskere at pine sig selv i torturredskaber sammen med alle mulige andre mennesker, hvoraf en stor del er nogle naragtige bodybildertyper.” Det var i et fittnesscenter Stein Bagger fik de fleste af sine kontakter. Ja, selvfølgelig!

MANGLEN PÅ DAMETOILETTER. Halvgamle mænd bruger oceaner af tid til ingen verdens nytte på at vente på deres koner, som må stå i kø for at komme til at tisse, når man er sammen i teatret eller til koncert eller den slags. Også af den grund er det en skandale, at der ikke er toiletter nok til kvinderne. Der er aldrig kø hos mændene. ”Jamen, der er præcis lige så mange dametoiletter som herretoiletter”, siger arkitekterne. Det er meget muligt, men så må I bygge dobbelt så mange dametoiletter. Eller tre gange så mange. Kan man kalde sig stjernearkitekt, når man ikke kan sørge for noget så simpelt, som at der er tilstrækkeligt med toiletter? Vel kan man ej. Vi mangler kvindelige arkitekter.”

En dag som i dag er en god dag til fordybelse i Håndbog for halvgamle mænd.


ANNONCE:

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar