ET HUNDREDE SIDESPRING


PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.


Den afgørende tilskyndelse til denne ugentlige blog kom, da jeg efter mit afskedsseminar ved Helsingfors Universitet for snart to år siden fik en dejlig knuser af en pige, som jeg ikke før havde lagt rigtig mærke til. Helt almindelig, men i sin almindelighed meget smuk, så jeg nu. I det korte øjeblik, knuset tillader, sagde hun tak for alle de kloge ord, som jeg havde sagt, og som var blevet en del af hende.
Jeg syntes næsten, at jeg kunne mærke refleksen af dem mod min krop.
Og hvad så, manner? Jamen så var man jo forført til at fortsætte med at kloge sig, nu på internettet, i håbet om engang imellem at ramme et eller andet med indbygget genlyd i andre mennesker, fordi det har det i en selv.
Det er her min skråsikre påstand, at den gode pædagog overrasker. Han holder sig til dagens pensum, naturligvis, og dér kan der jo være overraskelser nok. Men han vover også at gå uden for det. Bogstaveligt taget træder han et skridt til side for at delagtiggøre sine tilhørere i en personlig refleksion. Den kan være spontan og virke spontan, men kræver oftest omhyggelig forberedelse.
Dette er øjeblikket for den mest intense opmærksomhed.
Siden vender både universitetslektor og studerende med fornyet kraft tilbage til deres sædvanlige roller og til dagens emne, som pludselig har fået en ny dimension i kraft af, at den ellers så saglige lærer er trådt i karakter som et menneske. På den måde viser læreren også, at han ser sine studerende som mennesker med andre dimensioner end dem, der angår det rent faglige.
Og nu, da jeg i denne min hundrede blog er i gang med at fremhæve mine egne fortræffeligheder, må jeg fortælle, at jeg blev kåret til Helsingfors Universitets Best International Teacher 2008. Det var en stor dag for mig, og jeg er overbevist om, at en del af æren må tilskrives min insisteren på dobbeltheden af faglig akribi og modet til en personlig refleksion i et lille sidespring.
Heri må man gerne se et udtryk for lærerens dobbelte kærlighed til sit emne og til sine studerende.
Problemet med bloggen er, at den er uden den nærkontakt, man har i et auditorium. Fordelen, at den uhæmmet giver mulighed for refleksioner i alle retninger.
Nedenstående titlerne på mine nioghalvfems første sidespring i blogform med fast leverance hver tirsdag:

SISU OG VIDSYN MAGT OG MORAL DE STÆRKESTE ORD I VERDEN HØFLIGHED DANSKERE RACISME MAD OG KAGE REVOLUTION EN GOD ROMAN CAMILL OG CONSTANCE og KYNISKE BETRAGTNINGER OM OLIE OG A-KRAFT ANERKEND DET NYE LIBYEN HISTORIENS VINGESUS HEJ! DAV! MOJN! MOIN! ELLER MØJN! ARVESØLV PÅ UDSALG HVERKEN FRIKADELLER ELLER TOLERANCE TRIVIALITETER   MENS VI VENTER PÅ KATE RETSSAMFUND ELLER BLODHÆVN ALTSÅ FORÅRET! EUFORI SPRIT- OG FESTKULTUR RADISERNE ER KOMMET OP LYST UDEN GRÆNSER MENS VI VENTER PÅ TULIPANERNE VIKINGEÅND OG GRÆNSEKONTROL TÆSK DAMETASKER MAD DET KILDER NYE SKO VINTERENS HJERTE PLANKEN UD VALGPROGRAM 2011 SKABSLEGEN HUMANISME ELLER FREMMEDHAD STATSMAND M/K EFTER FOLKETINGSVALGET DEN 15. SEPTEMBER 2011 VILJE TIL MAGT PIA KJÆRSGAARD I BAGLOKALET KONTROL ER GODT, TILLID BEDRE KAT! IKKE SNEGL RUNDKREDSPÆDAGOGIK DANNELSE OG UDDANNELSE POLTAVA FØR OG NU OPMUNTRING I NOVEMBER MANKELL, ENGLUND OG MIN LILLE JORDVOLD EU ELLER KAOS? LYS I NOVEMBER DEMOKRATI OG MENTAL SUNDHED IND OG UD AD HISTORIENS STORE SVINGDØR SYD FOR ÆKVATOR STREGKODER MYGGENET STADIG OG UFORANDERLIG DEN SAMME DETTE HVIDE BLIK: I DETTE HVIDE BLIK: II DETTE HVIDE BLIK: III DUCHAS HISTORIE ”LÆGER ER IDIOTER!” BØRNEHJEMSBØRN OG ANDRE DÆMONER BLEKINGEGADEBANDEN STINA OM STINA ELLER INTERVIEWETS KUNST OG KAMP DA EN KONGE VAR EN KONGE NAVNET HELSINGFORS KONTROL – OVERVÅGNING – TORTUR ØNSKES: EN HØJT PROFILERET FINLANDSSVENSK SPROGPOLITIK TILLID OG UNIVERSEL VELFÆRD ARMBIND ELLER SATIRE? SEX, KORRUPTION OG HYBRIS DEN BORNHOLMSKE HANE DEN FINSKE GRAVKO LEVER SPØRGE JØRGEN EVIGT? NEDMONTERING AF FINLANDSSVENSK KULTURLIV STEN SOM ORD NEDMONTERING AF FINLANDSSVENSK KULTURLIV (II) EFTER GÖSTA KJELLIN VENTER VI PÅ HERMAN LINDQVIST. Om Finlands og Sveriges fælles historie MASSEMORD OG PATIENTGØRELSE MIDSOMMERFLAG LILLE PETER EDDERKOP OG SOCIALDEMOKRATERNE IDENTITET, VÅBEN OG TOBAK HAVES: POPULISME. ØNSKES: PARADIGMESKIFTE KLIMAKATASTROFE? PASSWORD FANDEN, FITNESS OG FACEBOOK OLYMPIADE I KØBENHAVN ELLER I…? DANS ROMEO OG JULIE ÆBLEKAGE ISEN SMELTER EU ELLER KAOS BROK VORES INDRE RASMUS KLUMP I FORM HUSK AT HUSKE FARMORS KARBONADER KØDET I ESTLAND KØDETS LYST EUROPÆISKE KOLDKÆFTBOLSJER LYS OG LATIN I NOVEMBER  



  ANNONCE:







Ingen kommentarer:

Send en kommentar