HAVTORN SOM I ET EVENTYR


Frederikke med sin skipper

PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.

 
Færger duer ikke. Vil man ud i den ydre skærgård, hvor havtornen vokser, må man have sin egen båd.
I år blev det med Frederikke af Biskops-Arnö, en kano fra Grumman, Marathon, New York. Fem meter og nitten centimeter fra stævn til agter, begge svungne som på et vikingeskib. Bredde syv og firs centimeter. Skabt til at padles på stille søer, men i sit fire og tredivte år bygget om til sejlbåd. Med Dannebrog agter har ingen i den finske skærgård set hendes mage.
En hurtigsejler er hun, og med blyforstærkede køler er stabiliteten forbedret og afdriften tålelig. To store fendere har øget bredden på udriggeren til begge sider. De giver ikke helt følelsen af dowh fra Østafrika eller udrigger fra Polynesien, men sammen med muligheden for at rebe sejlet er de en billig livsforsikring.
At få Frederikke til at gå over stag er et mellemværende, vi endnu ikke har løst fuldtud. Når hun ligger med stævnen i vindøjet, vil hun gerne gå i stå og hugge i det, mens hun deler vinden. Heri ligner hun sin smukke forsøster vikingeskibet. Kovendingen er uskøn, den tager tid og kræver plads. At gå over stag er en stilren manøvre.
Vi arbejdede på det på vej ud til øen, hvor havtornen vokser i store mængder. Jeg holder positionen hemmelig, for havtornsøer er som svampesteder, de findes, hvor regnbuen ender, og positionen er kun for de indviede.
Frederikke kan laste tre hundrede og fyrre kilo, og da hun hen på eftermiddagen lister hjemad mellem alle speedbådene, er hun næsten syv kilo tungere end på udturen. Ikke meget i stikkelsbær, for eksempel, men i havtorn, verdens måske mest vitaminrige bær, er det næsten som guld i lasten. Ét bær giver lige så meget c-vitamin som en hel appelsin.
Hvor mange containere af dén frugt ville min last mon fylde?
Et rent eventyr.
Men hvem skulle mistænke en simpel, sejlende kano for at fragte sådanne rigdomme?
Rigdom på vitaminer.
Rigdom på smag.
Rigdom på glæde, når man før en middag byder på et glas perlende havtornssaft. Whisky kan enhver købe. Old fashion lærer man hurtigt at brygge sammen.
Men havtornssaft. Det kræver sin sømand.

BASISOPSKRIFT:
Et kilo havtorn.
Godt et halvt kilo syltesukker.

Bærrene blendes let.
Sukkeret tilsættes.
Blandingen koges i ti minutter.
Marmeladen hældes i rengjorte, varme glas.
Opbevares svalt.

Marmeladen er syrlig og sød og passer til kød, fisk og blåskimmelost.


ANNONCE:Ingen kommentarer:

Send en kommentar