ALLE TIDERS HELT


Alle tiders helt PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.En af de mest holdbare myter i Gamle Testamente er beretningen om David og Goliat fra Første Samuels Bog kapitel 17. Her får vi alle detaljerne om filistrenes provokationer gennem kæmpekrigeren Goliat, hebræernes frygt og den uventede sejr gennem Isajs yngste søn, fårehyrden David. I sin essens handler beretningen om en kamp mellem den lille og den store, som den lille vinder med Guds hjælp.
Skræller man den religiøse dimension af myten væk, bliver den ikke mindre usandsynlig, men bliver samtidig en endnu bedre historie for den fysisk svage og socialt magtesløse. Og hvem i dén position vil ikke gerne lytte til det indre brag i fantasien, når kæmpen falder?
Historien om den lilles sejr over den store er klassisk i folkeeventyrene, som i deres oprindelse var småkårsfolks fortællinger for småkårsfolk. Her er en straffende og retfærdig Gud fraværende, hvad det gælder om for at overvinde det onde og komme frem i verden er at handle moralsk rigtigt ved at udvise godhed mod de endnu svagere (i En slædefart) eller lægge en god portion snuhed for dagen (i Hvem der først bliver vred). Således er folkeeventyrene i deres grundsubstans sædelærende, idet de tilskynder til en indre diskussion om den rigtige måde at handle på.
Den slags interaktivitet er også et fremtrædende træk i computerspil, omend i en mindre sofistikeret form. De giver valgmuligheder mellem onde og gode handlinger og gennem deres opbygning viser de, at selv magtesløse mennesker kan vinde over ondskab og uretfærdighed.
Også i virkeligheden, altså ikke den fiktive i hvilken form den nu optræder, men i den virkelige virkelighed, er David og Goliat-myten en spillevende foreteelse. Det sidste års David par excellence er whistelbloweren Edward Snowden. Hvad tilskyndede ham til den uhørte handling af afsløre NSA’s globale overvågning, hvorved han stillede sig uden for det samfund, han var født og opvokset i, og hvor hans fremtid lå?
I den nylig udkomne Overvåget fortæller journalisten Glenn Greenwald, at en del af forklaringen ifølge Snowden selv ligger i inspirationen fra computerspil. Det satte ham i mange etiske dilemmaer, der var med til at forme hans verdenssyn og fik ham til at indse, at han ikke bare skulle tænke rigtigt, men handle derefter. I computerspillets trygge rammer fik han udviklet sin moralske sans, som siden gav ham modet til frontalangrebet på verdens stærkeste nations globale overvågning.
Ud fra forhåndsforståelsen, at David altid er bedst, var det let at fatte sympati for Snowdens handlinger. De gav ham eventyrfigurernes endimensionalitet, og på den måde er han som klassisk type blevet vor tids helt og alle tiders.
ANNONCE:

 Ingen kommentarer:

Send en kommentar