KRIG OG FRED
Erkki Tuomioja


PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.


Arkadyj Moshes, forsker ved Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, var i centrum, da hovednyheden i radionyhederne Aktuellt 17 gik i luften den 9. september 2014. Budskabet var klart: Finlands internationale anseelse havde lidt alvorlig skade, da landets udenrigsminister Erkki Tuomioja satte en kæp i hjulet for iværksættelsen af EU’s sanktioner mod Rusland. En følge deraf ville blive, at Sauili Niinistö herefter ikke ville være velkommen som fredsmægler i Ukraine. Sagde Arkadyj Moshes.
Dagen efter, den 10. september, bringer TV-nytt kl. 19.30 et indslag med Erkki Tuomioja. På en pressekonference advarer han imod en sanktions- og modsanktionsspiral og påstår, at det

ikke er en god idé at kaste mere benzin på ilden.

På spørgsmålet, om udsættelsen af sanktionerne ikke har skadet Finlandsbilledet internationalt, svarer den oftest sindige udenrigsminister med løftet pegefinger:

Det drejer sig ikke om Finlandsbilledet, det drejer sig om krig og fred. Det må vi alle have som første tanke, og til og med som eneste tanke. Det gælder hverken Finlands eller noget andet lands økonomiske interesser.

Udtalelsen er usædvanlig og fortjener at blive fremhævet og gentaget og gentaget og atter gentaget. For den er uden den sædvanlige adresse på synspunktets interessenter – det være sig en alliance, en stat, en religion, en gruppe, et individ, som er defineret geografisk eller socialt.
Det fællesskab, Tuomioja henvender sig til, er uden grænser og egeninteresser. Hans udsagn drejer sig om en almen forkastelse af krigens nødvendighed og den spændende leg med ilden, som nærer konflikten. Krig og fred, liv og død tilhører i Tuomiojas optik ikke en abstrakt verden, men er en del af de erfaringer, han som finlænder med grufulde krige med Sovjetunionen og Tyskland er vokset op med. Og de er trods deres større format sammenlignelige med dem, vi med Ukrainekonflikten som centrum i dag er vidne til.
Hvordan konflikten skal løses, ved ingen endnu, men skal det ske hurtigt og effektivt, bliver det et spørgsmål om at balancere på en knivsæg og ikke om elefantdans i en glasbutik.
Tuomiojas udtalelse kommer ex cathedra, og det ville klæde hans fæller i EU, at de, som min sanglærer i gymnasiet opfordrede til, ville holde kæft og synge med.
Udenrigsminister Erkki Tuomioja og præsident Sauli Niinistö er inde på det rigtige spor. Det er bare at fortsætte tålmodigt og uden at lade sig blæse om kuld.


ANNONCE:

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar