MØRKETS KRÆFTER

PROFIL
Asger Albjerg       
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.Er der nogen, der kan forklare mig, hvorfor det er så sørens demokratisk at tegne profeten Muhammed som en hund?

Ja, ikke sandt, formuleringen er genial, for i et glimt ser vi, at hundetegning ikke blot er en rettighed, men at hundetegning også skal have en meningsfuld plads inden for det demokrati, der muliggør den. Det drejer sig med andre ord om at kunne forklare, så andre kan forstå, hvilket kræver indsigt, ansvar og omdømme hos de berørte.
Spørgsmålet er Birthe Rønn Hornbechs. Hun har i et langt liv været medlem af partiet Venstre, Danmarks Liberale Parti, og er tidligere integrationsminister. Med sit spørgsmål viser hun sig som et sandt barn af de statsomvæltninger i 17- og 18-hundredetallets oplysningstid, der gjorde ytringsfriheden til en af grundstenene i den demokratiske samfundsbygning.
Og læg venligst mærke til, at Birthe Rønn Hornbechs ytring er formuleret som et spørgsmål, som den enkelte må tage til sig og forvalte. Havde den været formuleret som et krav, havde det tangeret censur og andre forebyggende forholdsregler, og sådant kan iflg. Grundloven ingensinde på ny indføres.
Birthe Rønn Hornbechs spørgsmål har således et alment perspektiv, men specifikt er det en kommentar til sidste uges terrormord i København.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt har også fra sin post som regeringsleder kommenteret. Hun siger

Danmark og danskerne skal stå sammen mod de mørke kræfter, der vil os det ondt.

Sammenholdet, som hun opfordrer til, er og bliver en grundtanke i den socialdemokratiske ideologi. At hun specifikt henvender sig til danskerne – oven i købet med en tautologi for rigtig at understrege det nationale, er forståeligt i den givne situation, selv om terrorisme jo almindeligvis betragtes som et internationalt fænomen, der skal bekæmpes internationalt.
Helle Thorning-Schmidt er socialdemokrat, men (og skam få mig, hvis jeg tager fejl!) sidste del af ovennævnte udsagn er som taget ud af munden på Dansk Folkepartis nationalt-kristelige ideologer, hvor fx far- & datterpræsterne Søren og Marie Krarup kan stå som repræsentanter. I en socialdemokrats mund må ord som mørke kræfter og vil os det ondt i almindelighed anses for fremmede, mens de i den alvorlige situation, der affødte dem, må bedømmes som utilstedelige.
Som socialdemokrat med rødder i det samme demokrati og med de samme grundlæggende frihedsidealer, som Birthe Rønn Hornbech hylder, har Helle Thorning-Schmidt pligt til ikke at springe analysen over. I stedet for henfalder hun til religiøse metaforer, der forkynder, at her er ingen forståelse mulig.
Dansk Folkeparti vil ikke forstå sin fjende, det vil frygte ham og udrydde ham, og det profiterer Dansk Folkeparti af politisk. I sin appel om vælgertilslutning er Helle Thorning-Schmidt inde på helt samme linje.
Det er hendes demokratiske pligt at forklare, og kan hun ikke selv finde forklaringen, har hun hjælpere.
Den bedste forklaring, jeg til dato har fundet på Omar Abdel Hamid El-Husseins fremfart, findes på  
Den bliver givet af sociologen og forfatteren Aydin Soei. Både navn og udsende tyder på, at han ikke er dansker i 18. led, hvad der dog ikke hindrer ham i at hylde de samme grundværdier som Birthe Rønn Hornbech.
Trænger man derimod til et gys, sort som ISILs faner, kan jeg anbefale sognepræst ved Jesuskirken i Valby Sørine Gotfredsens klumme i Berlingske, http://www.b.dk/kommentarer/afsked-med-barnedroemmen hvor hun lamenterer over, at John Lennons Imagine blev spillet til den store mindehøjtidelighed i København. Den passede hende ikke, for den handler jo ikke om mørkets kræfter, men om fred og forsoning.


ANNONCE:
Ingen kommentarer:

Send en kommentar