FIRE BILLEDER OG ET CITAT
PROFIL
Asger Albjerg 
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.


Første billede:
Jeg er på vej fra Finland til Sverige med en færge på elleve etager. Det er tidlig formiddag, og festen er i gang. Hvem drikker kaffe med så billig champagne? Og rejemadderne. Pigegrupper vugger forbi, før de forsvinder i dansesalen eller i de talløse kahytter. I færgens shoppingworld er det let at give efter for trangen til sidespring. En lidt mere raffineret parfume, en lidt bedre whisky, lidt flere flasker vin, et inspirationskøb af en frakke, et nyt smykke, en kop med mumitrollen. Slik i mængder til trøst.
Latter er færgens lyd, mens kysten med de vandslebne skær glider forbi. Sømærker udstikker ruten, selv i storm ligger færgen stabilt, vi skal nok nå frem.


Andet billede:
Jeg har set billeder af Amerikaemigranter fra Danmark, fra Sverige, fra Finland. Der er romaner om dem. Selv skrev de millionvis af breve. De står på kajen med bylter og kurvekufferter. Nu har de billetten, der skal give dem en plads i en bedre verden. Den kostede års slid, familiefædre må rejse alene og tjene til konens og børnenes rejse derover, men når  de først er der, over grænsen til det forjættede land, så er alle veje åbne. På lige vilkår med andre lykkejægere får de lov til at prøve kræfter og bygger en ny verden.

Tredje billede:
Lig synker i Middelhavet. Otte hundrede, står der i avisen. Det var forleden. På årsbasis tælles de i titusindvis. De flygter fra sult, fornedrelse og krige, der overgår alt, hvad vi oplevede, da vore forfædre brugte deres sidste kræfter til at skrige, at nu var det nok, for også de er mennesker med ret til et menneskeligt liv og brød for deres ansigts sved.

Fjerde billede:
På kanten af Europa står statsoverhovederne og vinker, fælder en tåre, vinker igen og nedskriver ti punkter om at hjælpe, hvis de bare får lov fra hjemmefronten, for der er krise, vi kan ikke gøre meget, desværre, desværre, men vi kan måske sørge for, at I ikke drukner lige for øjnene af os.

Jeg læser:

Vi bør beundre de illegale indvandrere for deres list, gåpåmod og udholdenhed. De er lige præcis sådanne mennesker, som et sklerotisk, indadvendt Europa har brug for mange flere af. Lad os åbne grænserne. Lad disse mennesker prøve lykken i vores lande, og lad os se, hvordan de klarer sig. Gør vi det, smadrer vi ikke blot menneskesmuglernes forretning og sætter en stopper for dødsfaldene i Middelhavet. Vi giver også mennesker, der ikke har begået nogen anden forbrydelse end at ville realisere deres potentiale i vores byer, en chance for at vise, hvad de duer til. Sammen med os.

Jeg læser på syvende etage, mens parret ved mit nabobord henter friske forsyninger fra færgens uudtømmelige lager.


ANNONCE:Ingen kommentarer:

Send en kommentar