PÅ LØRDAG I ROMPROFIL
Asger Albjerg                     
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.Det er et knippe tynde kæppe bundet sammen med en rød læderstrimmel. Midt i en økse, hvis hoved stikker frem af knippet. Det blev båret af lictorer, som var livvagter for de øverste embedsmænd. Den symbolske betydning er magt til at idømme straf, den praktiske prygl eller henrettelse på embedsmandens ordre.
Navnet på knippet med øksen er fasces, og den statsdannelse, det først og fremmest er knyttet til, er Romerriget. Men myndighedssymbolet stammer fra en endnu ældre kultur, etruskernes, som romerne dels undertrykte, dels overtog dele af, som de kunne bruge.
Som symbol for enhed, kraft og retfærdighed blev fasces overtaget af det tyvende århundredes fascister i Italien, hvis bevægelse det lagde navn til. I 1926 gjorde Mussoline de sammenbundne kæppe og øksen til statskendetegn.
Men myndighedssymbolet døde ikke med det fascistiske Italiens opløsning på samme måde, som hagekorset døde med nazismens fald. For eksempel lever det videre det i det amerikanske Repræsentanternes Hus, hvor det flankerer talerstolen. Det danske Forsvarets Auditørkorps har et par krydsede fasces som symbol.
Fasces er et af de stærkeste symboler for magtkoncentration og for vilje til at bruge magt. Stærkest og mest koncentreret kan den praksis, der er knyttet til fasces, aflæses i Rom.
På lørdag, på Forum Romanum, vil jeg stå midt i beviset.


ANNONCE:

 Ingen kommentarer:

Send en kommentar