JULESTJERNER – ELLER VEJEN TIL KVINDENS HJERTEPROFIL
Asger Albjerg                     
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.På et utalt antal områder er vi mænd i det sidste halve århundrede trængt ind på kvindernes traditionelle domæner. Jeg tænker for eksempel på børnefødsler, hvor vi våger og slider i det om nødvendigt i timevis i fødestuerne, puster og stønner og gisper som damplokomotiver og efter endt arbejde får et barn, hvis kvinden ellers kan finde ud af at gøre sin del af arbejdet.
Sådan var det ikke, da jeg voksede op. Da blev mændene sat uden for døren med sved på panden og kunne bare vente på, at jordemoderen trådte ud med det færdigsvøbte barn, forkyndte dets køn og forsvandt så hurtigt, at mændene i bedste fald lige kunne nå at fremstamme et dikke-dik.
Puslebordet var helligt terræn for mødrene, og ve den mand, der med klemme på næsen så meget som tænkte på at profanere det med sit interesserede blik. For slet ikke at tale om at skubbe den rengjorte unge i barnevognen og få den til at vugge optimalt, så søvnen kunne indfinde sig inden næste amning.
Faktisk er der nærmest ingen grænser for, hvad dagens mænd har erobret på børneområdet, selv brystmælk kan de give, behørigt udpumpet.
Hvem af gårsdagens mænd havde kunnet drømme om det?
Ligeledes har kvinderne i evigheder hårnakket forsvaret  eneretten til at røre i kødgryderne, men også her er vi mænd stormet frem. Og hvad med madpakken, dagens kærlige hilsen til det skolesøgende barn klokken 11, når frokostklokken ringer? Også der har der stået hårde kampe for at få kvinderne til at slippe smørebræt og ostehøvl, så manden endelig fik lov til at realisere sine kulinariske talenter med for eksempel leverpostej og rødbeder. Og nu, vi er ved undertrykkelse, ser jeg ikke uden glæde en parallel i, hvordan de saudiarabiske kvinder helt aktuelt og på linje med os mænd i den nordeuropæiske verden ved at tilkæmpe sig visse demokratiske rettigheder, som de længe har fortjent, men som hidtil er blevet dem nægtet.
Jo, skridt for skridt går verden fremad, men her ind under jul må jeg med sorg konstatere, at bagekunsten venter på et stormløb. Her mener jeg ikke den finere, konditoragtige med flødeskum og glasur som en kulinarisk mur- og rumkunst. Den skanse har vi allerede sat foden på. Næ, det er hjemmets bagekunst, der trænger til at blive indtaget. Den er det forjættede land, hvis manglende erobring denne blog skal være med til at gøre til skamme. Kort sagt vil jeg råde bod på den fremherskende misere med en virkelig maskulin opskrift, som skal lokke mine kønsfæller til bagebordet.
Min første idé kom fra Dyrene i Hakkebakkeskoven. Det drejede sig om bagermester Harepus’ opskrift på peberkager. En, der virkelig vil noget, nærmere en manddomsprøve kan man vist ikke komme.

Når en peberkagebager
bager peberbagekager
ta’r han først en mægtig gryde
og et kilo smør omtrent.
Og hvis gryden ikke vælter
blandes smørret, mens det smelter,
med en theske puddersukker
til det lugter brunt og brændt.

Og i smør og sukker kommer
han en halv snes æggeblommer
som han rører ud i gryden
med et kilo hvedemel.
Når det værste er af vejen
krydres peberkagedejen
med et kilo ægte peber
og et lille drys kanel.

Men jeg opgav opskriften, for jeg finder ikke anvisningen om at forme denne potente dej til kagemænd og kagekoner passende for et rigtigt mandfolk. Desuden er det i min smag noget for feminint, at opskriften er på vers.
Men så kom jeg – vi nærmer os jo julen – til at tænke på stjerner, som der jo også er så mange af i Star Wars, og så var den der.
Julestjerner, naturligvis!
Til to personer, ja, netop to, ikkesandt! tager man to skiver dybfrosset smørdej. Når de er optøet, deles de i kvadrater, og der skæres nogle centimeter ind mod midten fra alle fire hjørner. Læg en ordentlig klat svedskesyltetøj på midten og bøj spidserne mod hinanden, så de mødes. Stjernerne bages i 200 grader i 5-10 minutter, til de er gyldenbrune. Lad dem svale på et gitter og drys dem inden serveringen med florsukker.
Passer til kaffe og gløgg.
Voila, en ny erobring fra rummet. Den kvinde, der ikke falder for julestjerner, er ikke født endnu.


ANNONCE:


Ingen kommentarer:

Send en kommentar