BLØD MAGT


Blød magt


PROFIL
Asger Albjerg                     
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.


Man kommer meget længere med at elske, og så er det uligt mere behageligt end krig og selvskabt plage og konflikter, der sønderlemmer og bryder ned. Den slags selvfølgeligheder rumsterede i hovedet på mig, da jeg læste en artikel i Dagbladet Information med titlen Blød magt kan blive Danmarks vigtigste våben i en ustabil verden. Om dagens globale instabilitet skal jeg kun sige, at når imperier skaber deres egen virkelighed af alternative fakta, er der sammenstød i vente, der kan ryste verden. Det fik mig så til at tænke på Komiske Ali, Irans informationsminister, der i 2003, da amerikanske styrker var trængt ind i Bagdad og krigen for Iraks vedkommende var tabt, gik på TV og stædigt fastholdt, at Irak ikke var ved at blive invaderet. Det rystede ikke verden, men mange rystede af grin.
Det lyder forvirrende og springende alt sammen, men sådan er virkeligheden. Også nu for tiden. Derfor er det godt at kunne læne sig til det kolde faktum, at Danmark er verdens trettendestørste bløde magt, langt foran fx Kina og Rusland.
Hvad er så blød magt? Det er magt til at påvirke gennem kulturel attraktion og få det, man vil have, uden vold.
Midler til at udøve blød magt er frihed, hygge og design, gode argumenter og overbevisende eksempler som Nomas køkken, der topper kulinariske oplevelser med nordiske råvarer.
Det var i sommer, den danske hyggebølgen rigtig ramte Storbritannien med bøger som The Little Book of Hygge og How to Hygge. Det var efter Brexit, at briterne for alvor begyndte at efterforske de danskes vej til hygge – som trøst for politiske og økonomiske ulykker, formodentlig.
H.C. Andersen er et kæmpe plus for Danmarks mellemfolkelige og kulturelle forbindelser med Kina, hvor den danske digters eventyr er i højeste kurs. De plejer jo at passe godt til en hyggestund, og det har de, det siger i hvert fald mine fordomme, masser af brug for i Kina.
Også i USA opnåede Danmarks bløde værdier en uhørt popularitet under valgkampen, idet Bernie Sanders og Hillary Clinton formelig konkurrerede om, hvem der elskede Danmark mest som et sted med frihed, velstand, tillid og uden korruption. Altså en model på et samfund, der kan sprede drømme og visioner, når de regler og omgangsformer, som har holdt verden sammen, er i færd med at ramle.
Forudsigelighed er her en blød, dansk værdi, som minimerer risiko og indgyder blandt andre investorer tillid og skaber et fortroligt forhold mellem landene på alle niveauer.
Det gælder om at være det gode eksempel, skabe god stemning i det internationale samfund og gå efter topposter i betydningsfulde, internationale organisationer som FN. Og samtidig holde sig fra unødvendige provokationer som muhammedtegningerne og smykkeloven, som har været med til skade Danmark og svække dansk indflydelse.
Men humor og satire er derfor ikke udelukket som hård valuta i blød magtudøvelse. Det skal bare anvendes rigtigt. Tjek http://jyllands-posten.dk/international/ECE9311811/hollandsk-hit-se-den-alternative-videohilsen-til-trump/   
Dagene er talte for tyranner, der gang på gang bliver grinet ned gennem gulvbrædderne.
Man kommer, skrev jeg indledningsvis, meget længere med at elske. Den, der altid skal være først, kommer ikke langt, det skal dem, der kommer efter, nok sørge for. At elske, derimod, betyder at være sammen med et fælles mål, hjælpe og støtte, men også drille og kritisere for at inspirere til forbedring.
Sådan bygger man et land og skaber fred mellem nationer.
ANNONCE:


 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar