MARCHON RIMER PÅ MACRON






PROFIL
Asger Albjerg                     
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.


I tankerne flyver jeg fra pladsen foran Louvre, hvor jeg står blandt flagsvingende franskmænd af hvilket køn, de nu er, granvoksne mænd, der græder af lykke, kvinder, der kaster fingerkys til alle omkring sig, måske også til mig, hoppende børn, der bliver løftet op, så de bedre kan se, og uden, at jeg rigtig forstår hvordan, bliver jeg den privilegerede bærer af en treåring, som med den ene hånd holder sig fast i mit hår, med den anden svinger en trikolore, så stangen næsten rammer mig i øjnene.
I tankerne flyver jeg hjem, kun et kort øjeblik, men jeg gør det, jeg flyver hjem til stuen, hvor jeg for et par dage siden sad og drak kaffe med Veijo, en ældre skovarbejder, jeg havde hyret til at fælde nogle træer. Jeg har brugt ham før, han er effektiv, stærk, kan sit job, ved en masse om træer, døde som levende, eksotiske og hjemlige – og så er han ustyrligt snakkesalig.
Han elsker tal. Og alle tal angående løn og priser kommer i mark, den valuta, Finland forlod for femten år siden for at tilslutte sig euroen. Han husker, hvad dit og dat kostede engang, og sammenligner med, hvad det koster nu. Han forelæser om timeløn i forhold til grund- og ejendomsskat på det lille hus med stor have, han ejer i udkanten af skoven. Hvad han har tabt på, at feriepengene blev inddraget. De enorme beløb, metrobyggeriet har kostet, og hans forargelse over dets forsinkelse fylder enormt i hans enetale på en temmelig vanskelig, finsk dialekt, som jeg kun forstår delvis. Da han kommer ind på, hvad direktører og aktionærer har tjent på privatiseringer, rører han i koppen, så kaffen hvirvler over kanten og ned i underkoppen. Korruptionen florerer, sorte penge findes overalt, disponenter for byggevirksomheder stikker penge i lommen før aftaler indgås med entreprenører, manden på gulvet får ingen ting, systemet er råddent.
– Det sagde jeg engang til min chef, og så havde han pludselig ikke brug for mig mere, siger han med eftertryk og tager en ordentlig slurk af den efterhånden lunkne kaffe med fire opløste stykker sukker i.
Han føler sig overset, glemt, trådt på af det moderne liv, der ikke respekterer svedigt håndværk som i gamle dage. De gode gamle dage, da en arbejder var en arbejder, og fagforeningerne og de røde faner sikrede en lys fremtid for folk med barkede næver.
En sikker stemme på Le Pen, på Trump eller på Brexit, tænkte jeg, mens jeg sad der i min stue og længtes efter at afslutte fældearbejdet under hans kyndige vejledning.
Men lige nu er jeg langt fra De Britiske Øer og endnu længere fra USA. Jeg står med fødderne solidt plantet på fliserne foran Louvre i hjertet af Paris og venter sammen med ti tusinder entusiastiske franskmænd.
Så kommer han, manden, der vandt på at gå direkte i flæsket på Marine Le Pens EU-fornægtelse, fremmedfrygt og angst for at røre arbejderklassens etablerede privilegier.
Hvad vil han sige, nu, han er blevet præsident, denne midtsøgende oprører i spidsen for en bevægelse.
Jeg hører ikke det hele, der er for meget liv omkring mig, den lille frøken på mine skuldre distraherer mig, folket, jeg står midt i, tager for megen opmærksomhed, mit fransk er for dårligt.
Men jeg forstår, at han siger tak, at han fremhæver, at det umulige er sket, at han udtrykker respekt for den vrede, der lå bag stemmerne på Le Pen, og at han ved, at den stadig ligger der. Men han vil kæmpe for at slukke den. Han vil række ud til socialister og konservative, der stemte på ham af nød, ikke af lyst, til det glemte Frankrig, kæmpe for sandheden, ikke give efter for angsten og skabe sikkerhed for alle. Det imponerer mig ikke. Heller ikke, da han gentager den store revolutions budskab om frihed, lighed og broderskab.
Men jeg forbander mit utilstrækkelige fransk, da jeg forstår, at han har en grøn dagsorden. Han taler om humanisme. Hans program bygger på uddannelse. På skolen. På kultur. Her er fremtiden, også for alle Veijo’er, hvad enten de bor i Finland, i England, i USA eller i Frankrig. Det er en enorm opgave, han siger ikke efteruddannelse, fornyelse af arbejdsmarkedet, han siger ikke

blod, slid, tårer og sved

som Winston Churcill den 13. maj 1940, 66 år og 6 dage før, men på storskærmen ser han ud, som om han mener det, og jeg genkender det alt sammen fra hans bog En marche!. Han taler ikke ned til folket, han taler til sin medborger, sin concitoyenne og concitoyen, han vil i samspil, og da føler jeg, at han står ved siden af mig og rækker hænderne op mod det barn, jeg bærer på mine danske skuldre.
Da han lidt efter er tilbage på talerstolen og råber sit Vive la Republique! Vive la France! får jeg en klump i halsen.
Den bliver ikke mindre under afsyngelse af Marseillaisen med omkvædet marchon, marchon.
Den klump skal jeg om et øjeblik skylle væk med champagne, og på næste mandag vil jeg gå i demonstrationstog mod ham, hvis han ikke arter sig.
For resten: Da jeg er kommet hjem til min stol foran skrivebordet, er duerne vendt tilbage til reden lige på den anden side af vinduet. Lige nu sidder de og opfører sig uterligt.
Vive l’amour!


ANNONCE:



Ingen kommentarer:

Send en kommentar