DISRUPTION

 


PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.
Iflg. CNN lod USA’s 45. præsident forgangne uge munden løbe med følgende (joke?) under en fundraising-lunch i Mar-a-Lagos balsal.

He's [Kinas præsident Xi Jinping] now president for life. President for life. No, he's great, Trump said. And look, he was able to do that. I think it's great. Maybe we'll have to give that a shot some day.

Trump og åbenbart dem, der kan lide ham og har stemt på ham, lever i en billedverden. Det er ikke ord, der forbindes til sætninger, der kædes sammen i lange, ræsonnerende forløb, der har betydning. Det er ikke den af fornuften opbyggede virkelighed, hvor verden forstås i sammenhængende mønstre, der bestemmer dens fortsatte gang. Det er udbrud, spots, det er verden gengivet som i stroboskoplys, der fanger virkeligheden i en bevægelse og genfinder den i en anden på et uforudset sted.
Netop sammenhæng, ræsonnement og derfor klar forståelse var grundlaget for det oprør, der i 1776 skabte det frie og uafhængige USA. Lokale erfaringer blev kædet sammen med ideer, der kom fra Europa, som siden med den Franske Revolution i 1789 lod sig inspirere af USA’ eksempel.
 Smukt!
Den nuværende præsident er lige så ustabil og ræsonnerer lige så lidt, som han synes at respektere forfatningen, der begrænser hans præsidentperiode til maksimalt 2 gange 4 år.

Maybe we'll have to give that a shot some day.

- hvilken metafor i et land af skydeglade! En appel til følelser. Fornuften er sat ud af funktion.
Donald Trumps metode er disruption. Han kaster noget ud og ser, hvad der sker? Jo galere, desto mere sandsynligt – ville han ellers være blevet præsident?
Kun en tåbe er overbevist om, at han ikke kan flytte bjerge, og at han ikke kan ændre den amerikanske konstitution på samme punkt som Kinas præsident kunne.
 Bekymrende? Mere end for eksempel alle trusler om toldafgifter på for eksempel stål. 


ANNONCE:
Ingen kommentarer:

Send en kommentar