EN LYCKLIG DAG

PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.
Det er dejligt at have skrevet en bog, der hedder En lycklig dag. Og at det passer, det med, at det er en lykkelig dag, den handler om.
En lycklig dag er min første bog på svensk.
Barbara Huldén har været min uforlignelige redaktør. Peik Bäckström har illustreret. Pekka Bark har holdt i trådene. Tak til alle.
Men mest til August Elholm Andersen. Uden ham var jeg aldrig kommet i gang. Og til Jo Nesbøs Doktor Proktor.

Her kan du læse romanens 1. kapitel:

1

Jan-Magnus tittade sig över axeln och det skulle han aldrig ha gjort. För precis i samma ögonblick dök monstret upp framför honom. Det var inget stort monster, men det hade vassa tänder. Mycket vassare än hans farfars knivar.
”För- förlåt”, harklade sig monstret. ”Men jag är en sån som tycker om små pojkar.” Det nafsade efter Jan-Magnus mage. ”De är så goda.”
Nu hade Jan-Magnus bestämt sig, han ville inte låta sig nafsas, än mindre ätas. Tyvärr hade han inget svärd, det låg hemma på köksbordet. Så i stället grep han monstret i öronen och viskade så spottet sprutade ur munnen på honom:
”Lyssna noga, din lilla snorunge. Jag är Jan-Magnus den Store, och om du inte försvinner bums kokar jag köttsoppa på dig. Med morötter och palsternacka.”
”Snälla”, viskade monstret. ”Jag vill inte ha sånt skräp i min soppa. Jag är inte vegetarian.”
”Vad du inte är, kan du bli”, svarade Jan-Magnus och ...
Det skulle vara roligt att veta vad Jan-Magnus gjorde med monstret. Kanske han trollade fram en svart gryta, sånt händer i drömmar, kanske han inte var tillräckligt stark till att vinna över monstret och själv hamnade i grytan. Vi vet det tyvärr inte därför att just i det ögonblicket kom Jan-Magnus storasyster och rev täcket av honom.
”Vad håller du på med”, skrek hon. ”Bussen går om en kvart och du ska ha gympa första lektionen. Med herr Oberfelt!”
Jan-Magnus for upp och störtade i kläderna. Herr Oberfelt hade tränat elitidrott och nästan vunnit bronsmedalj i OS. För fyrtio år sen. Nu var han en plåga för alla pojkar som sprang 60 meter på mer än 14 sekunder, och tyvärr var Jan-Magnus en av dem.
”Till och med en lönnfet ödla med tre träben skulle springa fortare”, sa herr Oberfelt förtvivlat. ”Pojkar som ni borde satsa!”
Var herr Oberfelt hade sett en lönnfet ödla med tre träben springa visste inte Jan-Magnus. Han tänkte ett ögonblick på att skolka och ta bussen till sin farfar. När han stod på gatan med sin smörgås i handen svek modet honom. Inte därför att han var speciellt rädd för herr Oberfelt och rektorn eller Ingun, klassläraren. Men han hade alltför ofta sett mammas sorgsna ögon när hon kallades till skolan till samtal. Och han visste att farfar – även om han blev glad när han dök upp – inte trodde ett skvatt på att skolan just den dagen hade stängt med anledning av att skolvaktmästaren hade hittat en koloni av pestbärande råttor i matförrådet.
”Jag känner Bertil”, skulle farfar säga. ”Han är en bra karl. På hans skola finns det inga råttor.”
Så Jan-Magnus bet i det sura äpplet och tog bussen som sju minuter senare stannade framför skolan.


 ANNONCE:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar