KARINS RABARBERDESSERT






PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.



Rabarber er en grøntsag, der skyder op af jorden som en frugt. Den kan blive op til to meter høj med blade på en halv meters bredde.
I mine øjne er rabarberen det danskeste af alt dansk i køkkenhaven. Børn kan lege skjul i den, bladene kan bruges som paraplyer eller parasoller, hvis solen skulle skinne for meget, den giver et pift til den sødlige jordbærmarmelade, og med en masse sukker på går den ublandet an som rødgrød. Den er selvskrevet til fromage, saft, tærte og meget, meget mere.
Uden rabarberen på planteside og frikadellen på kødsiden af spisesedlen ville Danmark ikke være Danmark. Men samtidig er både frikadellen og rabarberen uafviselige dele af andre kulturer og vokser, trives, skæres, rulles og spises under helt andre himmelstrøg end de danske. Her indgår de i lokale madkulturer – med variationer, naturligvis, som løbende fornyer sig ligesom al anden kultur.
Ordet frikadelle har vi lånt fra tysk Frikadelle, som er sammenblandet af italiensk frittatella og fransk fricandeau. Og rabarberen kom fra Asien til Danmark i 1830’erne. Her lod den, som den var hjemme, og blev umistelig.
For et par dage siden smagte jeg en ny variation med rabarberen som grundkomponent. Det var en dessert komponeret af Karin, en mangeårig ven af familien. Hun har boet og arbejdet i fire af fem verdensdele. Dog ikke i Asien, rabarberens hjemstavn. Så på den måde kan man næsten sige, at fem verdensdele var til stede ved samme bord.
Karin betroede mig opskriften, nu betror jeg den videre til den, der vil have kildet sine smagsløg på både en hjemlig og eksotisk måde med surt, sødt og stærkt i samme mundfuld:

KARINS RABARBERDESSERT,
4 personer

500 g rabarber
150 g sukker
1/2 vaniljestang
1 stk citrongræs
1 cm ingefær
1/2 frisk chili
2 dl piskefløde
1 dl creme fraiche 38 pct.

Skyl rabarberstilkene og snit dem i 2 cm lange stykker.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
Træk de yderste, træede blade af citrongræsset og del det i 3 stykker.
Skær den skrællede ingefær i 2-3 stykker.
Vask chilien og fjern frø og mellemvægge.

Vend rabarberne sammen med sukker og krydderier i en gryde i ca. 10 minutter og varm dem igennem, til de er møre, men ikke udkogte.
Hæl blandingen i en skål, fisk de hele krydderier op og stil til afkøling.

Bland fløde og creme fraiche og pisk det til blødt skum. Vend det let sammen med kompotten, til blandingen bliver stribet.

Fordel blandingen i 4 dessertglas og stil dem koldt indtil serveringen.



ANNONCE:

Se min hjemmeside asgeralbjerg.fi











Ingen kommentarer:

Send en kommentar