MENS VI VENTER PÅ ...

Fasces med økse over Schönbrunn på toppen af Gloriette



PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.



Jeg forstår ikke økonomien, men jeg kan som alle andre se, at uligheden i verden er vokset i takt med et globalt, økonomisk opsving. Samtidig, og muligvis som en følge deraf, er den politiske ustabilitet tiltaget.
At jeg som borger ikke forstår økonomien er slemt nok. Men hvad værre – meget værre er, at politikere og økonomer åbenbart heller ikke gør det og derfor ikke har magt over den til at dreje den i en retning, som skaber tryghed, er mere bæredygtig og sikrer større lighed.
Når den forventede krise i økonomien igen kommer som en overraskelse som for ti år siden – hvad så?
Jeg har læst, at der så ikke er flere økonomiske håndtag at dreje på. Det betyder naturligvis ikke, at der ikke vil blive drejet. For selvfølgelig vil politikere og økonomer ikke sidde med hænderne i skødet, de vil dreje som besatte, men som besatte vil de ikke vide, hvad de gør.
Hvad er de besatte af? Det enkle svar er, at de vil overleve som dem, de er, som er dem, der drejer.
Vis mig den økonom, som giver op – eller den politiker, der kaster håndklædet i ringen. Sådan noget gør man simpelthen ikke i de kredse. De er valgt, udpeget eller født til at udøve magt, og det vil de fortsætte med, til de bliver afsat, afskediget, eller til de ikke bliver genvalgt. Indtil det øjeblik vil de leve i en boble af, at de ved bedst. – Måske også efter, men da er de som magtesløse uden betydning.
Det var denne Logik für Anfänger, der rumlede rundt i hovedet på mig, da jeg forgangen lørdag gik rundt i det kejserlige Wien og i Schönbrunn og beskuede magtfuldkommenhedens æstetiske udtryk i form af statuer af potentater, som omgivet af mytologiske repræsentationer for magt, visdom og retfærdighed løftede sig mod den septemberblå himmel. Hertil skulpturer af mænd, der med de bare næver dræber tyre og løver, samt overdimensionerede bygningskomplekser i forskellige kunsthistoriske iklædninger, der er uden praktisk nytte, men råber sit budskab ud om magt og uovervindelighed.
De talløse skulpturer er i græsk-romersk stil og viser figurer fra samme kulturers historie og mytologi. Det er kitsch, så det forslår! Udført på højeste niveau.
Det var i denne uvirkelige virkelighed, Første verdenskrig tog sin begyndelse.
Det mærkelige ved denne begyndelse er, at ingen egentlig ville krigen. Men det ene tog det andet i en kehraus, hvor kejseren, hans rådgivere og generaler som besatte drejede på de håndtag, der stod til deres rådighed, og dermed udøvede den magt, deres eksistens som kejser, rådgivere og generaler hvilede på. Den politiske og siden militære styrkeprøve, som mordet i Sarajevo på ærkehertugen af Østrig udløste, kom i den i forvejen spændte situation ud af kontrol hos disse magtudøvere, der levede i en boble af magtfuldkommenhed i sikker vished om, at de var arvtagere efter af de guder og helte fra hedenold, de hver dag i og på bygninger, i parker og monumenter så sig omgivet af og spejlede sig i.
Om dette og om deres frygtelige fejltagelser og nederlag er der skrevet tykke bøger. Den bog, jeg gerne ville læse lige nu, er bogen om, hvad der sker, når dagens forventede krise igen indtræffer som en overraskelse, og politikere og økonomer begynder at dreje på deres håndtag.
Bliver resultatet orden og stabilitet, lighed og bæredygtighed – eller fuldt kaos?
For drejet bliver der! Politikeres og økonomers eksistens afhænger af det.


ANNONCE:

Se min hjemmeside asgeralbjerg.fi





















Ingen kommentarer:

Send en kommentar