STRØTANKER OM LØGN OG SANDHED

PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.Det handler ikke om Peter Adler Alberti, dansk justitsminister (1901-08), hvis karriere blev afbrudt  med en dom på 8 års fængsel for bedrageri, hvilket indbefattede bl.a. et lån på 1,5 millioner kroner fra statskassen.
 Det handler ikke om Erik Ninn-Hansen, dansk justitsminister (1982-89), der vildledte Folketinget i forbindelse med tamilske flygtninges retskrav på familiesammenføring, og derfor måtte i fængsel.
 Det handler heller ikke om Morten Bødskov, dansk justitsminister (2011-13), som måtte fratræde som justitsminister, fordi han løj over for Folketingets retsudvalg, hvad der i øvrigt ikke standsede hans politiske karriere.
 Det handler heller ikke om et par embedsmænd, en departementschef og en afdelingschef i justitsministeriet, hvis forhold tre dommere nu har gransket i forbindelse med Bødskovsagen, der førte til deres øjeblikkelige suspendering. Denne suspendering blev i afvigte uge ophævet, idet dommerne fandt embedsmændenes løgne undskyldelige og berettigede som ”nødløgne”.
 Det handler heller ikke om påståede løgne i for eksempel Rusland, Ukraine og på Krim eller et hvilket som helst andet sted i verden, hvor der er rejst diskussion om magtelitens forhold til løgnen.
 Denne tirsdags blog indeholder blot nogle helt uprætentiøse refleksioner uden konklusion over temaet løgn og sandhed. Jeg har i overensstemmelse med den ladeport, der tilsyneladende er åbnet for løgnen, forsøgt at se med overbærenhed på sandheden og mildt på løgnen, hvis momentum i dagens verden man ikke bør negligere.

Kan sandheden misbruges? Kan løgnen?

Hvorfor ikke leve på en god løgn i stedet for på en dårlig sandhed?

Fortjener en hvid løgn at blive dømt ned i det sorte helvede?

Hvad tjener det til altid at komme rendende med en ilde hørte sandhed?

Vil sandhedsfanatikeren også fordømme barmhjertige løgne?

Er det ondt at tage gode livsløgne fra mennesker?

Skal man forkaste nødløgne og altid sige sandheder?

Hvor tit har løgnen bragt lykke med sig? Hvor tit har sandheden?

Er Gud sandheden, og mennesket ikke er Gud, er løgnen så ikke et vilkår for mennesket, så mennesket ikke er sandt menneske uden løgn?

Er det lettere at tilgive en nødløgner, der bringer godt, end en sandhedsfanatiker, der bringer ondt?

Hvem tør påstå, at løgnen altid bringer ondt med sig, mens den ilde hørte sandhed er et gode?

Skal den fordømmes, der redder verden ved en løgn?ANNONCE:Ingen kommentarer:

Send en kommentar