BRÆNDT BARN                                                                                  
PROFIL                                                                  
Asger Albjerg                     
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,                
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.


I både Danmarks og Finlands rigsvåben optræder der løver.
De danske løvers røde tunger hænger halsende ud af flaben, og poterne med de gyldne kløer er som skabte til selvsikker gang på jorden og til at gribe fjenden.
Løven i det finske rigsvåben har to træk, der afviger fra den umiddelbare dyriskhed, der lyser fra de danske løver. Det finske løvehoved er menneske-ligt, og højre forekstremitet, som holder et vestligt riddersværd, er et menneskes arm. Det peger mindre på vildskab end på forstandighed.
Men ud over at stå mennesket nærmere viser den finske løve en færdighed, som de danske er helt uden forbindelse til. Den kan balancere – ikke på en knivsæg, men på en krumsabel af østlig oprindelse.
Jeg kom til at tænke på dette træk, da jeg forgangen uge i den finske statsradiofonis TV-nytt på svensk hørte følgende:
Først speakeren, dernæst Danmarks og Finlands udenrigsministre. Sidstnævnte optræder som den realpolitiker og diplomat, han har været så længe, jeg kan huske ham. Efter det finske valg den 19. april siden er han afgående.

SPEAKER:
De nordiska utrikesministrarna har mötts i Helsingör i Danmark för att tala säkerhetspolitik och energisamarbete med de baltiska länderna. Dessutom vill man satsa på strategisk kommunikation: att understöda ryskspråkiga fria medier i Ryssland och till exempel i de baltiska länderna.
MARTIN LIDEGAARD:
Jeg forventer, at de nordiske lande kan tage en beslutning om, at vi afsætter to millioner danske kroner til at støtte de baltiske lande med at udvikle uafhængige, frie medier på russisk som alternativ til den russiske propaganda.
ERKKI TUOMIOJA:
Vi har ett behov att förstärka den strategiska kommunikationen, inte med EU’s egen propaganda utan att bidra till att alla länder har tillräckligt resurser och erfarenheter hur sköta informeringen möjligast objektivt och ge pålitlig information också för dom som följer ryska media.

Det fylder mig med bekymring, at Erkki Tuomiojas afløser kan blive en person, der i ordvalg og selvsikkerhed ligner Martin Lidegaard, men mangler evnen til at balancere.


ANNONCE: 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar