BRITISK DØDSDRIFT

Kanagawa, Den store bølge


PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.



Efter, at underhuset i Storbritannien har overtaget retten til at fremsætte alternative forslag til brexit og foretage vejledende afstemninger, er jeg ved at miste overblikket over den parlamentariske situation, hvor briterne i stadig højere grad optræder som deres egne værste fjender. Chancen for at få en ende på brexitprocessen, der indtil for nogle dage siden havde et præciseret antal muligheder og en afslutningsdato, har nu karakter af en dødsspiral ned i et sort hul, som man ved ender, men ikke hvor og hvornår.
At May skulle følge disse bebudede, vejledende afstemninger virker lige så utopisk som den pittbullagtige stædighed, hvormed hun har holdt fast i den ligeledes vejledende folkeafstemning for snart to år siden, er en realitet. I forhold til sidstnævnte viser hun både lydhørhed og lederskab, mens hun i forhold til alternativer er dumstædig til kanten af det forbryderiske.
Ligeledes har hundredtusindvis af demonstranter for en ny folkeafstemning tilsyneladende ladet Theresa May uberørt.
Hendes demokratiske sindelag er det således ikke let at få et klart billede af.
Set i lyset af den splendid isolation, der i imperietiden og under talrige krige har været briternes varemærke, giver den aktuelle egensindighed, der har grebet de folkevalgte, en vis mening. Ikke, fordi de ser fremad mod et brutalt styrt mod det ukendte, men fordi de skuer bagud til netop den splendid isolation, der i imperietidens glansdage og i talrige krige var Storbritanniens varemærke.
Det er denne magtfuldkomne isolation, som tog sin begyndelse  efter Vilhelm Erobrerens sejr ved Hastings i 1066, og som har trodset Spanien, Napoleons Frankrig og Hitlers Tyskland, der nu uden EU’s snærende bånd skal genopstå med frit forhandlede aftaler med alverdens stater. Her er, i en nøddeskal på de stormomsuste verdenshave med Union Jack, som kysser bølgerne, den følelsesmæssige klangbund for den britiske fornuftsstridige stædighed.
Pokker tage mig, om det ikke er på kanten til at gå galt.
Set ud fra et nationalistisk synspunkt er en nation som en enhed af individer, der samdrægtigt marcherer samme vej under paroler som et folk, et rige, en fører. Dette – i forhold til Storbritannien, lige så formastelige som forkastelige eksempel på national egensindighed, kunne forlede til at indfortolke et kendt begreb fra den freudske psykologi som en supplerende forklaring til tingenes ufattelige tilstand på de britiske øer.
Begrebet er opkaldt efter guden for den naturlige død i den græske mytologi, en mytologi, Freud gerne vendte tilbage til, når han skulle navngive fænomener inden for de psykiske grundprocesser.
Jeg finder ingen mere koncis og slående forklaring end den i Gyldendals Den store danske encyklopædi. Artiklen er forfattet af Chr. Gorm Tortzen og Ole Andkjær.

I psykoanalysen kaldes dødsdrifterne undertiden thanatos, svarende til at livsdrifterne kaldes eros. De er en hypotetisk driftsgruppe, der sigter mod alt levendes tilintetgørelse. Idet enhver drift ifølge Freud sigter mod at genoprette en tidligere tilstand, defineres dødsdrifternes mål som en genoprettelse af den uorganiske tilstand forud for livets opståen. Teorien er hos Freud udmøntet i forestillinger om biosfærens undergang i en universel økologisk katastrofe.

Lad være, at appliceringen på brexit måske halter lidt i forhold til en ortodoks freudianisme, men det er svært at se bort fra den, når den engang er gået ind i bevidstheden.
Eros er modbegrebet til Thanatos. I modsætning hertil står Eros for frembringelse og avlelyst og bygger på driften til at sætte noget nyt i verden ved at forene og opbygge.
Sammenligner man Freuds opfattelse af livsdriften Eros med dødsdriften Thanatos, kan man næsten blive besat at tanken om en determineret britisk selvdestruktivitet.
Denne destruktive drift er jeg uden sympati for. Jeg klynger mig stadig til håbet om en ny folkeafstemning – denne gang på et oplyst grundlag.



ANNONCE:










Ingen kommentarer:

Send en kommentar