OPSANG TIL HELLE THORNING-SCHMIDT


Hjertet sidder til venstre (Helle Thorning-Schmidt)PROFIL
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.


Minsandten, om det ikke er selveste Kronborg, han har om styrbord! Støt står han på billedet, Kristian Thulesen Dahl. Hænderne i et fast greb om roret og et kækt smil. Casual poloskjorte med de to øverste knapper oppe. Stedet er et sejlskib, en skonnert med blanktferniseret træværk, masser af tovværk, signalflag.
Kursen? Den skal vi vende tilbage til.
Jeg så billedet i dagbladet Politikens webavis den 7. september, og mens versestumper som
– støt står den danske sømand på havet sin vikingvagt
– du danske mand af al din magt
– havet omkring Danmark
– en sømand har sin enegang
løb gennem hovedet på mig, forsøgte jeg at forestille mig et ikonisk billede af Danmarks regeringsleder Helle Thorning-Schmidt.
Ikke et billede, hvor hun ser klog ud på samme måde som Thulesen Dahl gør på andre fotografier, hvor han står foran Christiansborg med en stabel papirer i favnen. Eller poserer bag et skrivebord flankeret af imposante, indbundne værker, der fortæller, at manden er både så belæst og begavet, som han – med rette eller urette – har fået ord for at være.
I det hele taget savner jeg et billede af Helle Thorning-Schmidt for mit indre øje. Her kan jeg ikke se andet end en hestehale, hule kinder … jo, hej, nu kommer hun frem bag nethinden, hun er på vej mod Eiffeltårnet i høje stiletter og stram spadseredragt.
Lad mig straks gå til bekendelse, billedet er ren fantasi. Og findes det virkeligt, har jeg aldrig set det. Men sådan er nu engang mit billede af Danmarks statsminister: Internationalist og på vej mod noget stort. Franske stemmer giver det hende af gode grunde ikke. Lige så lidt som danske. For hun er ikke iscenesat som dansker, langt mindre som klog og begavet. At der er tusind grunde til at respektere hendes arbejde som statsminister, skal jeg ikke benægte, men det er ikke det, der giver vælgertilslutning.
Se i stedet på Kristian Thulesen Dahl, der siden han blev formand for Dansk Folkeparti kan glæde sig over en stemmeandel, der er vokset fra 13 til næsten 18 procent. Og en stigning i medlemstal på 13 procent.
Se på Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternes formand, der ved åbningen af Riksdagen gjorde sig til grin i folkedragt med sølvknappet vest, kvaster ved strømperne og bredskygget hat. Hard core-internationalisterne slog sig på maven, men mangen en medelsvensson fick sig en funderare. For hvad var det, han gjorde, Åkesson? Jo, trådte i karakter som hard core-svensker og repræsentant for en svensk nationalisme, der støt og stille samler stemmer. I den seneste måling er hans parti vokset med 2 procent til 11,6 pct.
Se på Timo Soini, Finlands enfant terrible og formand for Sandfinlænderne. Ved valget i 2011 voksede partiet fra at være det mindste til at blive det tredjestørste, i dag ligger det på en delt andenplads. Hvordan iscenesætter denne stemmesluger sig? Som en lidt finere repræsentant for en finsk ølstuekultur, vommet, sjusket klædt, med dårligt knyttede slips, der snor sig langs maven, slagfærdig og med netop den evne til at udtrykke sig enkelt, som vinder gehør, når mænd samles om et krus øl søndag eftermiddag.
I Norge har vælgerne netop talt. Mor Norge i skikkelse af en lidt sat Siv Jensen med en Mona Lisa-bekymret mine har nu afsluttet Fremskrittspartiets fyrretyve års ørkenvandring og endelig erobret plads i regeringskontorerne.
Hvad gør Helle? Klæder sig elegant, er altid mere end nydelig, ser bedre ud end de fleste, er rap i replikken, har en ukuelig kampvilje, som kun overgås af hendes evne til at samle: Først de to fløje i Socialdemokratiet, siden et stadig skiftende flertal, men med basis i en konstellation af partier, som mange spåede ville føre til et hurtigt nyvalg.
Men med den slags egenskaber træder man ikke i karakter som socialdemokratisk stemmesluger i dagens Danmark. Hvad skal hun gøre? Få et image som den pullert, der holder moderskibet Danmark på plads ved rette kaj? Fremstå som et anker for velfærd og stabilitet? Skal hun åbne ladeporten til fremtidens Danmark, beundre den kunst, som alle elsker, læse populære bøger, udtrykke ro og underfundighed, når hun, selv på cykel, vinker til børn i ladet på en Christianiacykel?
Helle Thorning-Schmidt har været udsat for groft omsorgssvigt af dem, der får masser i løn for at fremme hendes og Socialdemokraternes interesse. Hun skulle ta’ og fyre dem, skulle hun. Erkende, at slaget er tabt, men også, at der er tid til at vinde et nyt inden næste valg.
Ansvaret er hendes. Hun behøves!


PS: Jeg lovede at vende tilbage til billedet af Kristian Thulesen Dahl: Han styrer bagud med ryggen mod normal sejlretning. Hvor han er på vej hen? Ingen steder. Men dette ser man ikke lige med det samme. Det kræver lidt tid og en analyse. Ifølge almindelig opfattelse er det ikke en aktivitet, Dansk Folkepartis vælgere hengiver sig lidenskabeligt til. – Billedet er taget af Politikens fotograf Jens Dresling. Se det på 
http://politiken.dk/politik/ECE2070275/ny-leder-lokker-flere-til-df/


ANNONCE:

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar