LØB EN TUR – ELLER CYKL

PROFIL
Asger Albjerg                     
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.Lige siden Egon klagede over længden på gaden, hvor vi begge boede som børn, har jeg haft et problem med personlig hastighed angivet i et præcist antal kilometer i timen.
Jeg vil kende den.
For Egon var den slags småttérier, han så farten fra et højere perspektiv, for ham drejede det sig i al sin uspecificerede enkelhed om at cykle så stærkt, at hjulene på hans orange drengecykel slap asfalten, og han svævede op mellem skyerne med tusind kilometer i timen tværs over Tyskland til Amerika.
Men det gik jo ikke at få tilstrækkelig startfart på vores alt for korte vej. Sgu Satan i Helvede da osse!
Min egen cykel, lakeret sort af min far og med tykke træklodser monteret på pedalerne for at mine korte ben kunne nå, kom aldrig op på den slags hastigheder. Min triumf var, at naboen, efter at jeg engang havde forfulgt hans kromglinsende Opel Capitaine, betroede mig, at vi havde været oppe på femogtyve kilometer i timen – lige så hurtigt som fuglene flyver, du ved.
Og at jeg faktisk kunne cykle hurtigt mærkede jeg med passende mellemrum, når klodserne i skarpe sving ramte jorden, og jeg strøg hen over alfalten i korte bukser og med næsen nederst.
Til min konfirmation var min hedeste ønske en kilometertæller på en ny cykel. Jeg fik begge dele, og i min erindring har jeg et kært billede af mig selv i blazer med blanke knapper, hånden ligger på styret, og næsen er rettet mod kilometertælleren, den ligner en mindre konservesdåse og drives af et spiralkabel ned til forhjulets nav.
Mange, ja, virkelig mange år senere fik jeg i fødselsdagsgave mit livs første løbeur, et Garmin Forerunner 305. Det havde forbindelse til satellitter, GPS lærte jeg, at det hed, og kunne derfor registrere både afstand og fart samt en masse andet løberelateret som for eksempel omgange og tempo. I de næsten ti år, det holdt, holdt jeg ud og blev bedre til at løbe, også efter busser og s-tog, som jeg dog aldrig indhentede, når de først var kørt i gang.
Så gik løbeuret sig en tur, som det jo hedder, og jeg gik i gang for at søge efter et nyt. På nettet, naturligvis. Valget faldt igen på et Garmin, denne gang med tilnavnet Vivoactive, som kunne tilfredsstille mine enkle behov om at kende fart og afstand og skabe en boble, hvor det kun var os tre, der gjaldt.
Jeg tilstår det blankt, det var udseendet, som forførte mig, og den, der har set den krogede kartoffelform på det tre gange så tunge Forerunner 305 og sammenlignet med det diskret flade Vivoactive, vil forstå mig.
Hjemkommet med min nyindkøbte fitness pal, som ekspedienten benævnede løbeuret, finder jeg brugervejledningen på nettet.
Den står naturligvis i imperativ, så det er bare at rette ind, og første krav til mig er at parre enheden med min smartphone for at kunne aflæse notifikationerne. Ordet er nyt for mig, Den danske Ordbog har det uden betydningsangivelse, men jeg finder snart ud af, at ordet dækker mails, sms’er, telefonopkald og påmindelser om møder, som jeg har noteret i smartphonens kalender.
Javel!
Jeg downloader og får samtidig en widget ind med aktuelle temperaturer og vejrudsigten.
Imens opretter Vivoactive et dagligt mål for antallet af skridt baseret på mit aktivitetsniveau. Den vil også tælle kalorier i forhold til min højde og min vægt. Det sker automatisk, men som alternativ kan jeg vælge at opstille et personligt mål ved at følge en step by step brugsanvisning. Efter et swipe på urskiven viser en kurve mine fremskridt i forhold til dagens mål, som aflæser på en graf.
I sammenhæng med dette gør brugsanvisningen mig opmærksom på, at der kan opstå uønskede ændringer i stofskiftet, hvis jeg sidder ned i længere tid. Derfor har enheden en aktivitetsalarm, som vil minde mig om at holde mig i bevægelse. Den aflæses på en graf samtidig med, at enheden vibrerer. Miseren i form af mit lave aktivitetsniveau afhjælpes med en gåtur på mindst et par minutter.
Min søvn er også på enhedens program. Det udfærdiger mellem kl. 22 og 6 eller i et tidsrum, jeg selv bestemmer, en statistik over mit samlede antal timer med dyb og rolig søvn og let søvn med bevægelse. Så er det bare at trykke og swipe og vise frem, når jeg om morgen vil fortælle, om jeg har sovet godt.
Endelig kommer jeg til atletik- og fittnessaktiviteterne.
Men inden jeg fordyber mig i anvisningerne for, hvordan jeg løber en tur og samtidig får registreret min fart, min puls og tiden, jeg løber, fortæller min fitness pal mig, at jeg kan dele mine sensordata med et worldwide Garmin Connect fællesskab ved at trykke og swipe og vælge og sende.
Det er ikke et problem, for jeg er allerede connected.
Og hvis jeg skulle løbe vild i et fremmed terræn i en fjern verdensdel, har enheden en smart navigationtilbagetilstart-funktion. Det er bare at følge det indbyggede kompas.
Jeg tager en pause i tilpasningen af mig selv med min fitness pal og min smartphone og tænker på Egon. Han behøvede i hvert fald ikke kompas, for han kom aldrig op over skyerne på sine svimlende cykelture. Dertil var vejen for kort, som han sagde. Faktisk var den ikke længere, end at hans mor kunne se ham fra sit køkkenvindue.ANNONCE:

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar