MINSKYMOMENTET



Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige,
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.



Al tale om klimaets tipping point indgyder alvor. Vender Golfstrømmen, og går afsmeltningen i Arktis ind i en irreversibel fase, betyder det totalt ændrede temperaturforhold for eksempel langs Norges lange Atlanterhavskyst, og en så høj vandstand over Amagers sølle diger, at Kastrup lufthavn forvandles til en landingsplads for vandflyvere.
 Jeg  fik for nogle dage siden en demonstration af både legen og alvoren i netop fænomenet tipping point. Det var en bekendt klimaaktivist, der stod for den. En stol blev stillet frem, og et let tryk på rygstødet løftede dens forreste ben. Da trykket forsvandt, indtog den sin foregående position.
– Når trykket ikke bliver for stærkt, finder både stol og natur tilbage til sit vanlige ståsted, sagde kvinden, som stod for demonstrationen.
Hun vippede igen stolen, nu lidt dristigere, slap, og igen faldt den ned på de forreste ben.
Den tredje gang pressede hun stoleryggen så langt tilbage, at stolen i et kort sekund balancerede uden at falde. Trods gentagne forsøg fandt hun ikke en varig balance for den. Så, med et smil og efter et helt ubetydeligt skub, trak hun hånden til sig, og stolen væltede bagover.
– Det er som at skyde verdens sidste næsehorn, sagde hun og børstede hænderne af mod hinanden, efter at hun igen havde stillet stolen på højkant. – Men næsehornet kommer aldrig tilbage.
Jeg fik nogle dage efter denne lille demonstration den samme følelse af indsigt, da jeg havde læst en bagsideleder i Dagbladet Information.
Det var begrebet Minskymomentet, jeg blev fascineret af.
Lederens tema var ophøret af lånefinansiering af fossile energiprojekter. I front herfor står Den Europæiske Investeringsbank, der omtales som verdens største offentlige finansinstitution. I stedet for i fossil energi skal der investeres i bæredygtighed og i tiltag, der kan stabilisere klimaet. Lederen opregnede desuden en lang række store spillere på investeringsmarkedet, som trækker i samme retning, og som herved er med til at vælte økonomien for stenkul, olie, tjæresand og andre fossile produkter.
Her kom jeg til at tænke på det netop omtalte tipping point. Men så lærte jeg et nyt begreb: Minskymomentet. Det er en term fra økonomien og beskriver det øjeblik, da det såkaldte marked, der som bekendt styres af en samling nervøse kællinger, gribes af panik.
Fremtrædende bankfolk i England og Frankrig har, stadig iflg. lederen i Information, advaret om, at dette moment kan indebære en destabilisering af hele det globale finansielle system.
Jeg forstår processen mod Minskymomentet både som en gåsegang, hvor den forreste gås bestemmer retningen, og som et lemmingtog, hvor alle myldrer af sted mod afgrunden.
Eller hvorfor ikke, for at komme bort fra disse dyremetaforer, simpelthen tænke på 1920-ernes store børskrak, hvis sammenhæng med Anden Verdenskrig er uomtvistelig. Ikke så lidt af en mavepuster for alle, der lever med et stille håb om, at den nødvendige kursændring er stærkt på vej og uden problemer kun fører godt med sig.
Vi må kort sagt forberede os på, at alt ikke alene  bliver anderledes, men også meget svært.



ANNONCE:      

                  






 
 






Ingen kommentarer:

Send en kommentar