PROFIL
Asger
Albjerg
forfatter,
fil.dr
Jeg
har været højskolelærer i Sverige,
leder
af Nordens Institut på Åland
og
i det meste af mit arbejdsliv
lektor
i dansk ved Helsingfors Universitet.
Min
farfar var en før mand, som det engang hed. I dag ville man bare kalde ham tyk.
Den solide mave, der for dagens mennesker som flest er en skam, var for ham et
værdighedstegn.
Han hørte til den generation, der havde kendt til nøjsomhed i
barndommen. Men da jeg lærte ham at kende, var han en holden mand med
statstjenestemandspension, og med hensyn til mad var der ingen smalle steder.
Jeg fik aldrig spurgt ham, men måske følte han, at han som
statstjenestemandspensionist levede lige så fedt som den herremand, han i sin
første ungdom var kusk for. Resultatet af hans spisevaner var det til at få øje
på, og han havde praktisk nytte af maven, når han brugte den som hvileplads for
en af de mange bøger, han hjemførte fra folkebiblioteket og sad i sin lænestol
og læste.
Ellers var han en passioneret havemand, som var stolt over at
kunne sende overskuddet af sit udbytte til Grønttorvet i København. Jeg siger
bare lykkelig den husmor, der fik fingre
i hans ærter og gulerødder. I dag ville man kalde dem økologiske. Den gang
var de bare, som de skulle være.
Min farmor stod for det i køkkenet, og selv om jeg anstrenger mig
for at se min farfar med et viskestykke i hånden, tror jeg egentlig, at han kun
kom der, når der var serveret.
Min farmors karbonader var enestående. Jeg arvede hendes
stegepande, da hun var død, og jeg flyttede hjemmefra. Men hendes opskrift fik
jeg aldrig, den havde hun i hovedet.
Opskrifter på karbonader finder man overalt, og de ser stort set
ens ud: Til fire personer går der trekvart kilo svinekød evt. blandet med lidt
kalvekød. Jeg tror ikke, at farmor brugte kalvekød, men jeg ved, at hun selv
grovhakkede det, og jeg formoder, at hun ikke valgte det magre kød, det forbød
farfar. Krydderierne i hendes køkken var få, salt har hun brugt, peber næppe,
paprika var alt for eksotisk. Kødet skulle smage af kød. Når de færdigt formede
karbonader blev vendt, var det formodentlig ikke i æg. De var, trods
velstanden, alt for dyre. Så hun har sikkert brugt sødmælk, og raspen har hun
selv knust af gammelt franskbrød (rugbrødet gik til øllebrød), og fedtstoffet,
karbonaderne blev stegt i, var Oma Margarine.
Hvordan hun stegte dem, bortset fra over gas, har jeg ingen erindring
om, men de var både sprøde og ufatteligt saftige.
Til fik vi stuvede gulerødder og grønærter af farfars egen avl og
hjemmesyltede asier. Dertil et halvt eller måske to halve stykker rugbrød.
I betragtning af fedtet i karbonaderne, den rigelige brug af Oma til
stegningen samt til den opbagte melsovs til ærter og gulerødder vil vi i dag
kalde retten fed. Min farmor og farfar levede i andre traditioner, de syntes, at
stegt karbonade med stuvede gulerødder og grønærter var et let måltid.
Når jeg serverer karbonader som ovenfor beskrevet, dog uden asier,
som jeg aldrig lærte at elske, tænker jeg altid på min farmor. Den gyldenbrune,
sprøde skorpe kan jeg få frem, men pokker ta’ det, mine karbonader bliver
aldrig helt så saftige som hendes.
ANNONCE:
Ingen kommentarer:
Send en kommentar