![]() |
Kumarin i kanel – farligt? |
Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.
Da
jeg flyttede fra Sverige til Finland i 1982, var der én ting, jeg ikke anede,
jeg ville komme til at savne. Det var fikat med kanelbulle.
Just det: med kanelbulle.
Ska vi fika? siger svenskerne, når de vil hygge sig.
Ikke med en øl, nærkontakt med kæresten, ild i pejsen eller
yndlingsserien i tv. Fikat er svenskernes hyggepause med kaffe og kage midt i
det stressede hverdagsliv. Og lige så indgroet pubcrawlen er i en dansk
sammenhæng, lige så naturligt kan det være for en svensker at gå på en fika-vandring
blandt byens berømte konditorier.
Det sidste har jeg aldrig været til, og heller ikke mine bukser,
de savner den rummelighed, som fika-vandringer kræver.
Men hverdagsfikat med kanelbulle. Det var sagen.
Den gang, i 1982, vidste jeg ikke, at kanel indeholder kumarin,
der ikke bare er usundt, men direkte sundhedsfarligt, ja faktisk giftigt, idet
det ødelægger både lever og nyrer.
Præcis som alkohol gør det.
At holde op med at længes efter kanelbullen var svært. Men
nødvendigt ud fra den opfattelse, at der er grænser for, hvor meget gift et
enkelt menneske kan proppe i sig og slippe godt fra.
Det har jeg i mange år forsøgt at
forklare en gammel ven, som ikke blot holder fast ved alkohol, men også
kanelbullar, og ligefrem fremstiller likør på kanelbasis.
I den sidste tid er han også begyndt at brygge kaneløl hjemme i køkkenet.
Forgangen uge havde jeg et ærinde til ham og mærkede straks,
hvordan lugten fra hans hjemmebryggeri i køkkenet gav mig nyreproblemer og fik
min lever til at skrumpe. Mens jeg samlede ansigtsmusklerne til min mest
forargede mine, viftede han mig foran næsen med et stykke papir og råbte – ja,
faktisk råbte han:
Kærnemælk, kærnemælk – og endnu et tredje: kærnemælk er løsningen.
– På hvad, spurgte jeg.
– På kanelgiften, som du har talt så meget om. Kærnemælk
neutraliserer kumarinen med samme effekt, som Trump troede, injicerede desinfektionsmidler
ville have på covid19.
– Jaså, sagde jeg lettere desorienteret over, at Amerikas
præsident skulle optræde i en kanelsammenhæng.
– Et sundt liv med kanel indebærer altså injektioner med kærnemælk?
spurgte jeg og gøs, for siden min barndom har jeg været bange for doktorer og
alt, der stikker.
Min ven smilede overbærende.
– Læs nu det her, sagde han og stak papiret i hånden på mig.
Jeg læste, mens vandet løb i munden på mig. For dette var som en
bred og banet vej tilbage til mit savnede kanelfika, forstod jeg straks.
Imens jeg affotograferede opskriften, fortalte han, at den var fra
Mandens Verden – var det vist. Og at han til glæde for sin egen
kanelelskende gane havde forbedret den lidt – eller ikke så lidt.
Her er den. Jeg har simpelthen ikke haft tid til at prøve den
endnu, men jeg vil nok anvende noget mindre kanel, end der står i opskriften.
Kvantiteten får mig til at tænke på Dyrene i Hakkebakkeskoven – den
scene, hvor Bagermester Harepus underviser i peberkagebagning.
Når det værste er af vejen,
synger han i Peberkagebagesangen
krydres peberkagedejen
med en teske ægte peber
og et lille drys kanel.
og et lille drys kanel.
Men
de to sidste linjer bliver, som de fleste barnlige sjæle er bekendt med, ændret
til
med et kilo ægte peber
og et lille drys kanel.
Hvilket
jo får fatale følger for Mikkel Ræv (men det er en helt anden historie).
200 gram
kærnemælk
5 gram salt
0,5 teske
kardemomme
50 gram smør
smeltet
Fyld
175 g smør
175 g brun farin
En stor pose kanel
Glasur
100 gram
flormelis
Lidt vand
Rør gæren ud i kærnemælken. Derefter resten. Ælt
godt og grundigt.
Rul dejen ud
og smør fyldet i. Rul sammen til en roulade.
Lad hvile i
10 minutter.
Ind i ovnen
(220 grader) på en bageplade. Bag i ca. 15 minutter.
Pensl eller sprøjt
glasur en på.
NYD!
Jeg takkede min ven for opskriften, idet jeg undlod at spørge ham,
om han også ville velsigne sit øl og sin likør med en sjat kærnemælk for på
denne måde at forsikre sig mod skrumpelever og nyresvigt.
ANNONCE:
Ingen kommentarer:
Send en kommentar