GLOBALT SAMFUNDSSIND

Globalt eller nationalt?











Asger Albjerg
forfatter, fil.dr
Jeg har været højskolelærer i Sverige
leder af Nordens Institut på Åland
og i det meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.



Verden er i krig. Coronakrig. Den første egentlige verdenskrig.
Enogtrediveårskrigen fra 1914-45 med våbenstilstand fra 1918-39 havde trods en vis global spredning sit epicentrum i Europa. Den blev tabt til USA, som takket være en ustandselig europæisk dårskab ændrede status fra stormagt til supermagt.
Fjenderne i Enogtrediveårskrigen var synlige for hinanden. Historien, billederne, fortællingerne og filmene viser sejrherrer og overvundne. På den måde er der siden menneskehedens første krige ikke sket ændringer.
Sådan er det ikke i Coronakrigen. Vi ved, at den er der, virussen, og foretager dødelige bagholdsangreb uden at skele til rang og stand, køn og kontinenter. Men den er usynlig.
Menneskehedens strategi i kampen mod virussen er indtil videre passivitet: Det gælder om at beskytte sig, så tabene minimeres. Tab af menneskeliv og tab i velfærd. En offensiv i form af en vaccine er under udvikling rundt omkring i alverdens laboratorier. Det eneste, vi ved om offensiven er, at den ikke er nært forestående.
I sin oprindelse er coronavirussen et udtryk for naturens luner. Helt ligesom andre virusser og bakterier,  der igennem historien har været ophav til dødelige epidemier. Dens spredning, derimod, er et udtryk for den civilisation, vi kalder globaliseringen.
Også CO2-udledningen og dennes destruktive effekt på miljø og klima er global, men mens coronavirussens effekt viser sig i løbet af dage eller uger, tager det årtier, før følgerne af CO2-udledningen viser sig. Derfor har det i vid udstrækning været mulig at snakke følgerne væk, og derfor er CO2-udledningens appel til menneskers omstillingsparathed begrænset.
Den omstillingsparathed, som coronaramte nationer har udvist i form af lukkede skoler, arbejdspladser, karantæner osv. er enestående. Vi holder afstand og vasker hænder som var det en del af vores DNA.  
Samtidig sukkes der efter at vende tilbage til normalen i form af dagligt arbejde, af samvær, af konsumtion og af rejser – det meste med global som underforstået bestemmelse.
At tro, at man kan unddrager sig følger i form af miljøkatastrofer og nye pandemier, efter at man om et årstid eller to er vendt tilbage til den tid, der var, og kan fortsætte som før, vil svare til at tro, at Versaillesfreden i 1919 med et forsmædeligt nederlag til Tyskland og en glorværdig sejr til Frankrig, Storbritannien, USA og deres allierede udgjorde den endelige afslutning på de foregående fire års krig.
I bagklogskabens klare lys ser  vi i dag, at spiren til en fortsat katastrofe for freden i Europa og i dele af verden blev lagt Versailles i 1919.
I dagens kamp for miljøet og i kampen mod globale pandemier findes der ingen enkelt sejrherre og ingen enkelt taber. Her taber alle, hvis det går galt. Og hvis det går godt, bliver vi alle vindere.
Men det kræver, at vi standser op, at vi tænker os godt om, og at vi viser samfundssind – globalt set.
Lige nu har samfundssind momentum. Lige nu tænker vi og handler i højere grad end i går til hele verdens bedste.
Corona-, klima- og miljøkrisen har samme rødder. En løsning i ét hug findes ikke, men nu er muligheden her for en løsning gennem en samordnet, fælles indsats. Her vil der blive skrevet historie! Det plejer politikere gerne at ville.
Er det nu eller aldrig?


 ANNONCE: 










Ingen kommentarer:

Send en kommentar